DNS

STABILIZACIJA TRUPA I REHABILITACIJA

DNS (Dinamična Neuromuskularna Stabilizacija) je rehabilitacijska tehnika vježbanja koju je razvio češki terapeut Pavel Kolar pod mentorstvom doajena neurofiziologije i manualne medicine, prof. Vojte,  prof. Lewitta, prof. Velea i prof. Jande. Zbog iznimne učinkovitosti u rehabilitaciji i prevenciji ozljeda, DNS postaje vodeća rehabilitacijska metoda u svijetu.

 

Praška škola za rehabilitaciju to objašnjava ovako: Centralni živčani sustav uspostavlja programe koji kontroliraju ljudsko držanje, kretanje i hod. Ova „kontrola motora“ uglavnom se uspostavlja tijekom prve 2 godine života. Stoga praška škola naglašava važnost neurorazvojnog aspekta motoričke kontrole kako bi se procijenila i vratila disfunkcija lokomotornog sustava i pridruženi sindromi.

 

Jednostavnije rečeno, DNS je rehabilitacijski pristup koji potiče centre za kontrolu pokreta u mozgu kako bi aktivirali način na koji su se naša tijela trebala kretati obnavljanjem i stabilizacijom lokomotorne funkcije. Poanta? Idemo se kretati kao što su bebe naučile pomicati prve dvije godine života.

Body Lab - DNS